Menu Utama Diploma Teknologi Mekanikal Pemanas,Pengudaraan dan Penyamanan Udara
   
Maklumat Untuk
  Program-program
  Pembelajaran dan Latihan
  Kalendar Latihan
  Bantuan Pembiayaan
  Kelayakan Minima
  Prospek Kerjaya
  Kemudahan
  Pengambilan
   
   
   
PENGENALAN

Kursus Diploma Teknologi Mekanikal Pemanas,Pengudaraan dan Penyamanan telah memulakan pengajiannya pada Julai 2000. Ia merupakan satu kursus yang menawarkan pengajian di peringkat Diploma  Kejuruteraan dalam bidang Penyejukan dan Penyamanan Udara yang berpusat di Institut Kemahiran MARA Johor Bahru.

Ia merupakan sebuah Program kerjasama di antara Majlis  Amanah Rakyat (MARA) dengan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Jalan Semarak Kuala Lumpur. Program ini adalah program Diploma pertama yang dianjurkan oleh pihak MARA di Institut Kemahiran MARA selain daripada Program HND yang berpusat di IKM Petaling Jaya.

TEMPOH KURSUS
36 bulan (sepenuh masa)
KELAYAKAN

 

SPM/SPM(V) dengan KEPUJIAN dalam subjek berikut :

  • Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia
  • Matematik atau Matematik Tambahan
  • Dan KEPUJIAN dalam mana-mana satu (1) Subjek dalam Kumpulan Sains / Teknologi / Vokasional serta Lulus Bahasa Inggeris.
KANDUNGAN LATIHAN
Kursus ini menawarkan latihan berasaskan teori dan amali dalam bidang Gas.  Pengeahuan dan latihan yang dipelajari adalah meliputi SUBJEK UMUM dan SUBJEK TEKNIKAL.
SUBJEK UMUM
Sains Kejuruteraan, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Kemahiran Komputer, Lukisan Kejuruteraan, Pengajian Malaysia, TITAS, Matematik dan Latihan Industri
SUBJEK TEKNIKAL

Memahami dan berupaya menghasilkan lukisan kejuruteraan secara manual dan berbantu komputer.

Kemahiran membaikpulih, membuka, memasang,menjaga peralatan sistem penyejukan penyamanan udara serta memasang, menguji dan mentauliahkan pemasangan penyaman udara.

Peraturan keselamatan dan kerja-kerja amali menanda, memahat, memotong, mengikir, merivet, membuat bebenang dengan peralatan tukang dan mesin, serta membuat kerja-kerja kimpalan gas dan arka.

Berpengetahuan tentang asas elektrik dan elektronik.

Motor elektrik satu dan tiga fasa serta kawalan penghidup

Berpeluang tentang elektronik analog dan digital

Asas rekabentuk sistem penyejukan dan penyaman udara

Prinsip kemudahan bangunan.